Citeşti...
Reportaj

Despre jocuri şi alte tabieturi într-un colţ de Bucureşti

Dulapul din Ceainăria Tabiet

Dulapul cu jocuri

Dacă e luni, s-ar putea să fie linişte – doi-trei oameni pe ici, pe colo, pe câte o canapea. Dacă e miercuri şi vii neanunţat, s-ar putea să nu găseşti loc. Iar dacă e vineri, şanse mari să dai într-o cameră cu vreo zece-cincisprezece oameni roată în jurul unei mese, toţi cu ochii închişi, atenţi la indicaţiile unui povestitor.

Şi asta pentru că Ceainăria Tabiet nu e locul tipic. Îşi spune ceainărie, dar se beau mai mult bere şi suc. Şi se mai şi fumează.
Dar e locul în care lumea vine ca să se simtă bine, mai atipic.

Deşi ceainăria este la o aruncătură de băţ de centru, şansele să dai peste ea din întâmplare, la o plimbare, sunt destul de mici; ascunsă printre casele liniştite din zona Udrişte-Călăraşi, ea nu întâmpină trecătorii decât cu un semn de-o şchioapă aşezat jos, în curte, lângă uşă. Şi-i e bine aşa, deoarece, dacă majoritatea localurilor din capitală încearcă să-şi ademenască clienţii cu ceaiuri, cafele, băuturi câte şi mai câte sau gustări apetisante, Tabiet are un plus inedit – jocurile de societate, sau boardgames, cum sunt mai frecvent numite.

În București, comunitatea jucătorilor de boardgames este una destul de tânără, cu excepția câtorva veterani. Mișcarea a luat amploare abia de prin 2007, când au început să apară primele câteva magazine care comercializau astfel de produse, apoi bloguri și forumuri de discuții specializate. Totuși, deși comunitatea pasionaților de boardgames devenea din ce în ce mai mare, de pe harta capitalei lipsea un loc destinat acestei activități; sigur, nimeni nu te oprea să vii cu jocul sub braț în oricare din localurile bucureștene, iar pentru evenimentele oficiale organizate de comercianți se găseau cafenele primitoare, ca Lente Cafe. După apariția Ceainăriei Tabiet – cu al ei specific – în vara trecută, aceasta a devenit rapid sediul comunității jucătorilor de boardgames din capitală.

Ideea de joc de societate este, probabil, cel mai des asociată cu  jocul de mimă sau poate cu bătrânul Monopoly, însă universul boardgame-urilor este mult mai larg: există unele de strategie, de cărţi, de logică, altele care simulează situaţii istorice (ca bătălii din cel de-al Doilea Război Mondial) sau care îi obligă pe jucători să ia roluri secrete. Şi nu sunt numai “jocuri pentru copii” –  oameni de toate vârstele vin la Tabiet pentru o activitate care să le pună constant la încercare imaginaţia şi logica.

“Ce-mi place la jocurile moderne e interacţiunea mare dintre jucători şi faptul că trebuie să-ţi pui mintea la contribuţie ca să-ţi învingi prietenii – vor ţine minte toată săptămâna că eu am fost cel care le-a scufundat vaporul la ultima rundă de Pirate’s Cove”  susține Liviu, un student de 23 de ani, client fidel al ceainăriei.

Poţi veni în orice seară la Ceainăria Tabiet pentru a te relaxa cu prietenii în jurul unui joc de societate. Dacă eşti pasionat, poţi să-ţi aduci propriile jocuri de acasă, dar majoritatea preferă să îşi aleagă una dintre cutiile colorate aşezate în devălmăşie în dulapul devenit neîncăpător de lângă intrare, întrucât ceainăria pune la dispoziţia clienţilor aproape 50 de astfel de boardgame-uri, de la şah şi table la jocuri de strategie care ţin şi jumătate de zi, ca Twilight Imperium sau vintage-uri haioase ca Raliul Oltcit şi Piticot.

Există şi evenimente periodice – în fiecare miercuri localul e ticsit cu pasionaţi care vin la întâlnirile comunităţii Boardgames-Blog, iar vinerea se ţine Seara de Vârcolaci, când, în grupuri de până la aproape 20 de oameni, se joacă Werewolves of Miller’s Hollow, un joc asemănător cu mai neaoşele Mafia sau Killer, în care participanţii au roluri secrete, iar cei buni trebuie să se coalizeze pentru a înlătura personajele negative, în timp ce acestea din urmă îşi etalează talentul de a argumenta, încercând să rămână în joc şi să arunce “vina” asupra altora.

Între novici şi cei de-ai casei

Îţi poţi da seama imediat în ce categorie intră fiecare din clienţii ceainăriei. Sunt cei care vin sfioşi, se aşază la masă, îşi iau un ceai şi poate un sandwich şi stau la taclale. Eventual curiozitatea le dă ghes şi le alunecă ochii spre masa vecinilor, încercând să desluşească noima zecilor de figurine înşirate pe o bucată de carton colorată. Poate chiar se și încumetă la un şah, nişte table, un joc de cărţi sau un Monopoly. Ei sunt novicii.

De-ai casei sunt mulţi dintre cei pentru care dulapul înalt de la intrare, ticsit cu zeci de cutii de toate formele şi culorile, nu mai ascunde niciun secret; îşi aruncă repede privirea peste rafturi pentru a vedea dacă jocul pe care îl vor e disponibil sau e luat la altă masă, dezbat, aleg şi îşi încep distracţia fără să mai fie nevoie să răsfoiască frenetic pliantele stufoase cu regulamente.

Însă novicii sunt şi ei repede vrăjiţi de comunitatea cunoscătorilor, deoarece la ceainărie este loc şi timp pentru toată lumea. Pentru cei pierduţi în faţa regulamentului unui joc nou se găsesc mai tot timpul alţi oameni binevoitori de la mesele vecine care să le spună clar ce au de făcut sau chiar să joace cu ei. Iar dacă nu e foarte aglomerat, sunt şanse mari ca acei oameni să fie chiar patronul sau alţi angajaţi, care sunt mai mult decât bucuroşi să se alăture distracţiei atunci când au timp. În plus, deşi majoritatea aleg să vină în grupuri la Tabiet, cei care ajung acolo neînsoţiţi se pot aciua fără probleme le mesele altor jucători.

Alte tabieturi

Boardgame-urile sunt, în mod cert, punctul forte al ceainăriei micuţe din centrul Bucureştiului, însă, respectându-şi numele, ea nu uită nici de alte tabieturi de bon ton. Din când în când, jocurile sunt uitate în dulap şi ceainăria devine o scenă pentru proiecţii de filme, ateliere de arte plastice sau de handmade, cercuri literare, mici petreceri sau vernisaje aproape lunare ale unor tineri artişti.

Resurse:
Ceainăria Tabiet

Boardgames Blog

Ceainăria pentru pasionații de jocuri, articol apărut în Business Magazin

“Băieții deștepți” din industria jocurilor, articol apărut în România Liberă

Advertisements

Discussion

One thought on “Despre jocuri şi alte tabieturi într-un colţ de Bucureşti

  1. Multumim mult pentru mentionare! Intr-adevar, miercurea este o seara plina de jucatori de boardgames. Poate reusim sa jucam ceva la aceeasi masa :d .

    Posted by Costin Manolescu | 11/06/2011, 7:57 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements

Categories

%d bloggers like this: